Specialkost:

Laktosintolerans

Ibland sägs det att vi i norden konsumerar mest mjölkprodukter i världen, och att det gjort oss extra toleranta mot laktos jämfört med många andra. Ändå är laktosintolerans vår vanligaste intolerans i Sverige. Vad är laktos? Hur vet man om man är laktosintolerant? Och vad kan man äta som laktosintolerant?

Till skillnad från mjölkproteinallergi är man inte allergisk mot laktos, utan endast överkänslig.

Den laktosintoleranta saknar förmågan att bryta ner mjölksockret, laktosen, naturligt i kroppen. Som tur är finns det idag ett brett utbud av laktosfria produkter på marknaden, där man filtrerat bort ungefär hälften av laktosen, och sedan tillsatt laktasenzym. Men så brett utbud har det inte alltid funnits.

För bara 15-20 år sedan fanns det knappt några laktosfria mejeriprodukter på marknaden. Då var de vanligaste alternativen veganska eller så kallat låg-laktos. De varorna smakade inte alls lika dant som de konventionella, då man tog bort mjölksockret och istället tillsatte vanligt socker. Valmöjligheterna var inte alls många, det fanns någon enstaka produkt i varje segment, och inte alls som i dag när nästan alla yoghurtsmaker finns representerade i den laktosfria delen i mejeridisken. Och de smakar precis lika dant som de vanliga sorterna.

Att hitta laktosfria produkter kan ibland vara lite svårt när man inte vet vad man ska leta efter. Till exempel finns det inga hårdostar som marknadsförs som laktosfria. Detta eftersom alla hårda ostar (lagrade över 3 månader) är naturligt laktosfria. Mjukost, fetaost och färskost däremot finns som laktosfria varianter i matbutikerna, men i varierande tillgång.

Vi på Relief använder endast laktosfria mejeriprodukter i vår produktion. Vi erbjuder en bredd i vårt sortiment av produkter utan laktos du inte ser hos de flesta andra caféer. För vi vill att alla ska kunna fika hos oss – utan magont eller krämpor.

Unguilty pleasure kallar vi det!

Vi stänger

Fredag 21/7 är den sista dagen vi har öppet.

Vi vill tacka för den här tiden och hoppas att våra vägar möts igen i framtiden.

Följ oss gärna på våra sociala medier för kontakt och mer information framåt.

Facebook | Instagram

This will close in 0 seconds