Specialkost:

Mjölkproteinallergi

Födoämnesallergier blir bara vanligare och vanligare i Sverige, däribland mjölkproteinallergi. För de flesta förknippas mjölkallergi med bebisar och småbarn, men att det senare växer bort innan barnet når skolåldern. Men många har kvar sin mjölkproteinallergi i vuxen ålder. 

Vilka livsmedel är mjölkfria? Är laktosintolerans samma sak som mjölkallergi? 

Ofta när man hör någon säga att den är allergisk mot mjölk tänker många på laktos. Skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkproteinallergi är ganska stora. Konsekvenserna för en mjölkproteinallegiker som får i sig mjölk blir mycket allvarligare än för en laktosintolerant.

Reaktionerna kan se olika ut hos olika personer, men vanliga symptom är utslag, kräkningar och magknip. I extremt sällsynta fall har även dödsfall rapporterats.

Om man är allergisk mot mjölkprotein är det, som namnet tyder, själva proteinerna i mjölkprodukten kroppen reagerar på. Det betyder att de behöver undvika alla mjölkprodukter, oavsett om de är laktosfria eller inte. 

Mjölkproteiner finns inte bara i komjölk, utan i all mjölk. Det innebär att även get- och fårmjölk behöver uteslutas.

Att ställa om sin kosthållning till mjölkfritt kan tyckas vara jobbigt, men du kan köpa nästan allt som ett mjölkfritt substitut. På senare år har utbudet av mjölkfria produkter expanderats nästan explosionsartat, och även fler och fler halvfabrikat finns nu som mjölkfria varianter.

Vi på Relief har ett brett utbud av mjölkproteinfria produkter. Vi erbjuder produkter inom samtliga segment som är både veganskt eller mjölkfritt och hjälper gärna till att anpassa innehållet vid behov. För vi vill att alla ska kunna fika hos oss – utan magont eller krämpor.

Unguilty pleasure kallar vi det!