Specialkost:

Veganism

Vegetarian, vegan, flexitarian eller Stockholmsvegetarian. Det finns många olika ”-ianer” som kan vara svårt att lära sig skillnaden på. När det kommer till allergier och livsstilar som är främmande för en själv kan djungeln med olika begrepp kännas djup. Vi hjälper till att svara på de vanligaste frågorna om vegetarisk kost och veganism.

Det finns många olika skäl till varför somliga väljer bort produkter från djurriket i sin kosthållning. Det kan vara av etiska skäl, av miljöpåverkan, att kroppen mår bättre, allergier eller mycket annat.

Den som försöker äta mindre kött och animaliska produkter, men som inte utesluter dem helt kallas oftast för flexitarian. 

Den som äter vegetarisk kost äter inte kött, fisk eller blötdjur, och inte heller övriga animaliska produkter såsom smör, fil, mjölk o.s.v. *

Stockholmsvegetarian kan ibland kallas fusk-vegetarian, då de äter fisk och skaldjur, men inte kött.

Vegansim kan ses som en bredare livsstilsförändring än att endast ändra kosten då en vegan vanligen inte använder sig utav läder eller skinn vid inköp av allt från kläder och bilar till möbler och accessoarer. Även honung är något som veganer inte använder sig utav då det kommer ifrån djurriket.

Att lära sig vad som finns som substitut till exempelvis mejeriprodukter kan ta lång tid. Att ersätta mjölk med sojadryck eller smör med margarin är lätt ordnat. Men när man köper hel- eller halvfabrikat blir det genast svårare att avgöra vad som är veganskt. I ett paket kakor är det inte ovanligt med någon form av mjölkpulver, och smågodis innehåller ofta gelatin. Det finns även ofta mjölkpulver i kryddblandningar, till exempel i många chipssorter, samt honung i många färdiga maträtter.

Vi på Relief erbjuder en bredd i vårt sortiment av veganska produkter du inte ser hos de flesta andra caféer. För vi vill att alla ska kunna fika hos oss – utan magont eller krämpor.

Unguilty pleasure kallar vi det!