Specialkost:

Glutenintolerans

Glutenintolerans eller glutenallergi?

Vad är egentligen skillnaden på intolerans och allergi? Och i vilka livsmedel hittar vi gluten?

Nedan kan du läsa lite mer om en av våra vanligaste intoleranser.

Om man inte kan äta gluten eller inte mår bra av det är man egentligen inte allergisk, utan man har en glutenintolerans, eller celiaki som det också heter. 

Till skillnad från en allergi, som lurar immunförsvaret att kroppen fått i sig något farligt, är en intolerans inte lika farligt för kroppen, men du kan få otroligt jobbiga symptom.

Gluten finns i tre av våra fyra vanligaste sädeslag: vete, korn och råg.

Vete gör basen i många hushålls skafferier och används i allt från pasta, bröd och kakor till godis och viss dryck. Även korn och råg är vanligt förekommande i bland annat müsli, dryck och bröd.

Havre är det sädeslaget som naturligt är glutenfritt. Men eftersom havre ofta odlas på samma fält och behandlas i samma fabriker som exempelvis vete kan många glutenintoleranta inte äta vanligt havre. Så känsliga är nämligen de glutenintolerantas magar.

En person med celiaki brukar behöva ha egna smörpaket hemma för att inte råka få i sig smulor från vanligt bröd, och de kan inte dela gjutjärnspanna med övriga i hushållet.

Vad kan en glutenintolerant äta?

Det finns havre som odlas och behandlats helt separat – så kallat rent havre eller glutenfritt havre. Rent havre kan användas till mycket, och nu producerar de större varumärkena pasta, müsli, bröd, julmust, öl, bullar och mejeriprodukter baserade på glutenfritt havre.

Bland djungeln av kolhydrater finns såklart ris, quinoa och rotfrukter som är naturligt glutenfria, men även här har många alternativa produkter kommit till butikens hyllor i rasande fart. Nya mjölsorter som teff, durra, mandel, majs och trots sitt namn är bovete faktiskt inte en vetesort, utan en ört som är naturligt glutenfri. Dessa mjölsorter används till att göra olika versioner av pasta, bröd och bakverk.

Vi på Relief använder endast rent havre i våra produkter, även havredrycken är glutenfri. Vi erbjuder en bredd i vårt sortiment av produkter utan gluten du inte ser hos de flesta andra caféer. För vi vill att alla ska kunna fika hos oss – utan magont eller krämpor.

Unguilty pleasure kallar vi det!

Vi stänger

Fredag 21/7 är den sista dagen vi har öppet.

Vi vill tacka för den här tiden och hoppas att våra vägar möts igen i framtiden.

Följ oss gärna på våra sociala medier för kontakt och mer information framåt.

Facebook | Instagram

This will close in 0 seconds